«ΓΛΑΥΚΟΣ ΤΟΥ ΜΙΝΩΑ 2024»

Με επιτυχία στέφθηκε η Ημερίδα «ΓΛΑΥΚΟΣ ΤΟΥ ΜΙΝΩΑ 2024» που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 30 Ιουνίου 2024 στο Αρκαλοχώρι από τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας με συν διοργανωτές την Εθελοντική Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων «ΕΠΙΔΡΑΣΙΣ», την Κυπριακή Εθελοντική Ομάδα «ΔΙΑΣΩΣΗ ΖΩΗΣ – ΠΡΩΤΟΙ ΒΟΗΘΟΙ» και τον περιβαλλοντικό οργανισμό we4all.

Το πρόγραμμα της Ημερίδας περιελάβανε περιήγηση των Εθελοντών στα πληγέντα από το σεισμό του 21 χωριά του Δήμου, συμβολική δενδροφύτευση, καθώς και την υλοποίηση Άσκησης Έρευνας Αγνοουμένων μετά από Σεισμό με την συμμετοχή Εθελοντών Διασωστών των Ομάδων της ΕΠΙΔΡΑΣΙΣ και της ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΖΩΗΣ – ΠΡΩΤΟΙ ΒΟΗΘΟΙ, η οποία πραγματοποιήθηκε στον ευρύτερο χώρο του Εκθεσιακού Κέντρου Αρκαλοχωρίου.

Βάσει σεναρίου, υπήρχε αναφορά για δυο αγνοούμενους μετά από σεισμό 4.5 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, μιας μητέρας 52 ετών και του γιού της 20 ετών (ατόμου με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος – ΔΑΦ).

Πριν την έναρξη της άσκησης, ο υπεύθυνος για το σενάριο και τον συντονισμό της άσκησης, συνεργάτης εκπαιδευτής της ΕΠΙΔΡΑΣΙΣ, στέλεχος της we4all και ειδικός εκπαίδευσης επιχειρήσεων έρευνας εξαφανισμένων – αγνοουμένων ατόμων κ. Κωνσταντίνος Καλφούντζος, ενημέρωσε τους εθελοντές για τις ιδιαιτερότητες του σεναρίου και ειδικά για τον τρόπο έρευνας, προσέγγισης και απεγκλωβισμού Ατόμων με ΔΑΦ.

Κατά την διάρκεια της άσκησης υπήρξε και εξομοίωση δυο μετασεισμών, καθώς και η αντιμετώπιση ενός τρίτου περιστατικού εγκλωβισμένου ατόμου που δεν αναφέρονταν στο αρχικό σενάριο.

Η άσκηση ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία επιβεβαιώνοντας το υψηλό επίπεδο και την επιχειρησιακή ετοιμότητα των ομάδων αλλά και τα πολύτιμα οφέλη που προκύπτουν μέσω της συνεργασίας και της ευγενούς άμιλλας.

Την άσκηση παρακολούθησε πλήθος κατοίκων της περιοχής, ο Δήμαρχος κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, στελέχη της Δημοτικής Αρχής και Εθελοντές οι οποίοι και συμμετείχαν σε συμβολική δενδροφύτευση που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την we4all στην περιοχή του οικισμού των πληγέντων από τον σεισμό του Σεπτεμβρίου του 2021.

Η Ημερίδα ΓΛΑΥΚΟΣ ΤΟΥ ΜΙΝΩΑ 2024 επισφράγισε και την συνέχεια της συνεργασίας της Δημοτικής Αρχής με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, οργανισμούς και ομάδες.

Τέλος ως Εθελοντές της «ΕΠΙΔΡΑΣΙΣ» θα θέλαμε να απευθύνουμε τις θερμές ευχαριστίες μας στους φίλους και συνεργάτες της Ομάδας μας που συνέβαλαν τα μέγιστα στην πραγματοποίηση της ημερίδας και είναι οι εξής:

Τον Δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας κ. Βασίλη Κεγκέρογλου για την φιλοξενία και τη συνεργασία όπως και την Αντιδήμαρχο κ. Όλγα Δραμουντάνη για την όλη προετοιμασία και την συμμετοχή της στην άσκηση.

Τους συνεργάτες μας κ. Καλφούντζο Κωνσταντίνο (we4all), κ. Γιαλιτάκη Μανόλη (εκπαιδευτή αντιμετώπισης καταστροφών του ΙΔΑΦΚ), κ. Στρατήγη Γεώργιο (Στέλεχος Πολιτικής Προστασίας και Γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εθελοντικών Ομάδων) καθώς και την Εθελόντρια και Δημοτική Σύμβουλο κ. Μαρίνα Μουράτη.

Την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης – Παράρτημα Ηρακλείου για τον δανεισμό εξοπλισμού που χρησιμοποίησαν στην άσκηση οι Κύπριοι συνάδελφοι.

Τους Κύπριους ΣυνΑδέλφους μας για την ευκαιρία που μας έδωσαν να συνεργαστούμε και να γίνουμε καλύτεροι.

Τους ευχόμαστε εις το επανιδείν…

Με εκτίμηση

ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΣΤΕΙΑΚΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΕΤΑΞΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ